Ord fra Horna-veteran

Sissel har spurt pent om jeg kan skrive noen ord om årets sommerprosjekt for å bidra til å gi foreningens venner og støttespillere et inntrykk av FTM fra en ny innfallsvinkel. Det gjør jeg med glede.

Screen Shot 2014-09-08 at 12.36.08Jeg har deltatt på Friendship Through Music sine sommerprosjekter helt siden begynnelsen og i år var mitt sjette besøk i Makedonia. Jeg ble med første gangen som eventyrlysten fjortenåring fordi jeg ville ha en annerledes ferieopplevelse og hadde lyst til å spille mest mulig horn. Nå er jeg tjueto og Makedonia og FTM er blitt en naturlig og viktig del av livet mitt.

Hver sommer føles det som om jeg er med på noe helt unikt, og det er alltid godt å få være med på noe som er fyldt med så mye medmenneskelighet og god vilje. Fra et deltagersynspunkt oppleves det hele ganske avslappet og lavterskel, selv om vi jobber lange dager og det kreves mye av mange.

Tuba by Night

Proskjektuka i år var intens, særlig for musikalsk leder Sissel. Vi hadde mange konserter å forberede oss til og lange dager med øvelser i et varmt og tørt klima som for oss norske bød på litt ekstra utfordringer. Musikkhøyskolen vi øvde på har kun en sal med aircondition og det knakk sammen fra tid til annen. Men vi hadde et ambisiøst program og det lå mye motivasjon i å høre at vi låt litt og litt bedre for hver dag som gikk. Det var også gøy å se hvor mye noen av de makedonske studentene hadde utviklet seg musikalsk siden jeg hørte dem sist for bare ett år siden.

Konsertene ble fine, og blant annet vi fikk for første gang i FTM-sammenheng prøve oss som cafémusikere. En av Sissels venner produserte en konsert for oss i byen Veles, der både lokalbefolkning og lokale medier dukket opp. Elevene fra FTM music school i Shutka var med som publikum og satt med store øyne og tok inn musikken, særlig når kvintetten Pentabrass spilte låter som passet perfekt inn med stemning og omgivelser. Etter konserten oppførte elevene seg som ekte fans og kom nervøse og fnisende bort og spurte om de kunne få lov til å ta bilder med noen av oss. Gøy!Veles 2014

Disse prosjektene muliggjør kulturutveksling på en helt annen måte enn jeg har opplevd både som turist, jordomseiler, praktikant og student. Musikk har en spesiell egenskap til å knytte folk sammen. Her er det mennesker fra veldig forskjellige kulturer som jobber fram mot felles mål og lærer av hverandres metoder hele tiden. Det er gøy å se at lærdom og inspirasjon går alle veier, og at ingen involverte går hjem etter endt prosjekt uten å ha lært noe nytt eller fått noe nytt å reflektere over.

Spesielt gøy er det når man får oppleve at barn får skikkelig lyst til å lære.
En av de første dagene spilte FTM-horna og elevene fra Shutka en konsert for hverandre og venner inne i den bittelille salen i musikkskolen i Shutka. Vi fikk akkurat plass til oss selv og litt publikum, og som ett av numrene spilte vi utdrag fra Dovregubbens Hall så taket nesten løftet seg. En liten gutt som satt sammen med moren sin på andre rad lyste opp og fikk stjerner i øynene, og når vi var ferdige dro han moren sin i armen og visket entusiastisk på makedonsk ”Jeg vil også begynne å spille sånn!”. Elevene fra Shutka hadde heller ikke hørt noe som Dovregubben før, og de satt og omtrent hoppet på stolene sine under hele nummeret. Sjelden har jeg sett noen så begeistrede som da vi fortalte at den ikke er så vanskelig å spille og at de kan få notene på den og snart begynne å øve på den selv.

shutka2014Det blir tydelig for oss som er med på tur at det ikke er nødvendig å være stor og mektig hjelpeorganisasjon for å ha positiv og viktig innvirkning på noens liv. Noen dedikerte lærere og et par nye ark med noter på kan være nok til å gjøre en forskjell!

Vil du kanskje bidra du også?